Välj en sida

Alla känner vi till sagan om Snövit, där den elaka styvmodern gör allt för att få vara den vackraste kvinnan i världen. Varje dag ställer hon sig framför en magisk spegel och frågar den, vem som är vackrast i världen. Ja, det går så långt att hon till och med är kapabel att döda för att uppnå sitt mål. Inte direkt en barnsaga kan man tycka, men eftersom prinsen kommer och räddar prinsessan Snövit så överser vi med den elaka styvmodern och läser sagan som om den vore hur bra hur som helst.

Sagan om Snövit är bara en av flera dåliga och missvisande exempel på sagor som skapar en osäker och svag självbild hos unga flickor. För inte är det mannen/prinsen som i den här sagan får sitt självförtroende knäckt! Utan unga flickor får tidigt höra och förstå att ser man inte bra ut så skiljer man sig från det massmedia säger. Nämligen – för att lyckas i livet ska du inte bara vara smart, social och inne. Nej, du ska dessutom vara riktigt snygg så att det attraherar din omgivning.

Idag lider alltför många unga flickor av att de inte duger som de är och de mår psykiskt dåligt. Enligt undersökningar är psykisk ohälsa något som snabbt ökar. Enligt undersökningen Ung Röst så svarade var femte tjej att de haft någon ätstörning det senaste året. Självmordsstatistiken ökar mest bland ungdomar i åldern 15-25 år. Och från 2007 till 2017 har har antidepressiva medel ökat med 204 procent för barn upp till fjorton år! Men inte ens alla kvinnor i mogen ålder kan sträcka på ryggen och säga: ”Jag är bra och jag duger!” Utan att inom sig tänka…..”om jag bara vore, om jag ändå hade” och så vidare. Alltid är det något man mår dåligt över eller önskar sig. Var befinner du dig själv?

Under många år under min tonårstid, levde jag med en gnagande fråga, varför duger jag inte som jag är och ser ut? År som hjälper mig att idag se och förstå att det finns en liten och svag flicka som inom en del flickor och kvinnor tyst ropar: ”Se mig, för här är jag, med alla mina gåvor, talanger och förutsättningar!”
Med Guds hjälp och med en inställning av att själv tillåta och utsätta mig för att bearbeta min svaghet så kan jag idag möta min spegelbild, vilken reflekterar Guds kärlek till mig och som säger: ”Du är bra, Marie och du duger.”

Att önska sig ett liv i kärlek, glädje och tillfredsställelse är alla människors dröm. Att följa sitt inre innebär att det behövs mycket mod och styrka för att våga stå upp för den man är och att man duger. Oavsett vad du har med dig från ditt förflutna, så kan du få börja ett nytt liv med Gud. Jag tror att vi alla är skapade för gemenskap med Gud och att Han vill hjälpa oss att förverkliga det vi längtar efter.

För att lyckas tror jag att du inte kan vara rädd för vad andra ska tycka om dig. Att vara överdrivet upptagen med det låser dig själsligt och du blir inte fri i att utveckla din längtan. Naturligtvis blir vi väl alla förtjusta när man talar gott om oss, men det är omöjligt att vara omtyckt av alla. Förr eller senare tänker någon något negativt om dig och det är inget du kan göra något åt. Därför är det så viktigt att du inte oroar dig över något som du ändå inte kan förändra. Guds ord säger i 1 Petrus brev kapitel 5 vers 7: ”Kasta alla bekymmer på Gud, för han har omsorg om er.”
Det har funnits många tillfällen i mitt liv då jag stått helt rådlös och inte vetat vad jag skulle säga eller göra. Då har detta bibelord hjälpt mig släppa taget och gå vidare. Guds löften håller.

Om du upplever dig själv som Snövit, att du blivit eller kanske är jämförd med någon som du tycker är mycket vackrare och smartare än du, så behöver du också byta ”spegelbild”. Du vinner ändå ingenting på att leva ett liv som inte kommer att göra dig lycklig eller tillfredsställd. Bestäm dig, redan här och nu, att bry dig mer om vad Gud säger om dig än vad människor eller det förflutna säger. Det innebär bland annat att du behöver börja se ditt liv med tacksamhet, för Gud gjorde inget misstag när Han skapade dig. Du äger en inre skönhet och har gåvor och talanger som bara väntar på att få levas ut.

Under perioder i mitt liv har jag haft en tendens att jämföra mig själv med andra. Önskat att jag kunde gjort eller varit som den eller den. Jag såg också sådant i mitt liv som jag inte direkt var stolt över och jag kämpade en del med hur jag skulle kunna förändras. Förändringen kom när jag insåg att det var ju bara Gud som kunde göra någonting åt det. För i min relation till Gud så har Han nämligen börjat ett gott verk i mig och Han ska slutföra och fullfölja det (Filipperbrevet kapitel 1 vers 6). Så återigen kapitulerade jag och sa till Gud att nu fick Han ta över. Jag ville bli den Han hade skapat mig till.

Jag rekommenderar dig att berätta för Gud vad du ser i din spegelbild. Att du inte kan förändras om inte Han hjälper dig. Under tiden, tacka Honom. Du kanske inte ser några resultat på en gång, men din tro är verksam och du kommer att få se förändringar i ditt liv.
Så varje gång du står framför spegeln och ser på dig själv, så behöver du inte fråga vem som vackrast är.
Du vet det ändå. Du vet att din spegelbild återspeglar Guds skönhet och att Hans ord till dig är:
”Jag vet väl vilka tankar jag har för dig, säger Herren. Nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge dig en Framtid och ett Hopp.” Jeremia Kapitel 29 vers 11.

Pin It on Pinterest

Share This