Välj en sida

”Så kan du gå ner fem kilo till påsk”, ”Förverkliga dina köksdrömmar”, Ät mer fett”, ”Köp mirakelkrämen som reducerar rynkor, pigmenteringar och andra ålderstecken, ”Ät mindre fett”, ”Hitta frisyren som passar dig bäst”, ”Börja springa”, ”Så ska du klä dig i vår”, ”Tio tecken på att du borde ta tag i ditt liv”, ”Kom och träna dig tjugo år yngre!”, ”Förvandla din garderob – experterna tipsar”.

Tänk på all reklam, alla “gör om mig program “, tjusiga tidningar och bloggar som finns. De ropar till oss att vi borde förändras, utvecklas, förbättras. Vi längtar efter förändring. Vi vill bli smalare, vackrare, fräschare. I våra hem och hus pågår en ständig renovering. Självförverkligande kurser är fullbokade av människor som drömmer om ett annat sätt att leva. Sagorna är fulla av grodor som blir prinsar och fula ankungar som förvandlas till vackra svanar. Det hör till mänskligheten att aldrig vara nöjd och reklamvärlden tjänar multum på vår känsla av att ständigt vilja förbättras. Var kommer all denna längtan till förvandling från? Kan den vara nerlagd i vårt andliga DNA?
Bibeln är helt tydlig med att en förändring av människans personlighet är möjlig. Evangeliet, är ett positivt budskap till hela människan och inte bara till den inre. Kyrkan, till skillnad från media och reklambranschen, har av naturliga orsaker lagt stort fokus på anden och själen. Men Bibelns budskap handlar om en förvandling av hela människan, både anden, själen och kroppen.

Den danske filosofen Søren Kirkegaard skriver i en bok; “Nu ska jag, med Guds hjälp, bli mig själv.” Det är just det andlig friskvård handlar om. Tänk så många gånger vi är besvikna på oss själva. Så många påbörjade projekt som aldrig blir färdiga. Besvikelsen över allt vi inte blev och allt vi inte har kunnat skaffa oss. Varför är många så besvikna på sin egen otillräcklighet? Den amerikanska författaren Pat Conroy, skrev följande, när han i vuxen ålder, fick en personlig tro på Gud; “Jag kunde inte tysta den sjudande längtan som värkte i mitt hjärta, och jag konstaterade att det jag kände var hemlängtan.” För mig handlar friskvård till ande själ och kropp om att komma hem till Gud som väntar på oss, för det är just där en varaktig förvandling är fullt möjligt. Det är hos honom läkedomen, friheten och självkänslan finns. Aposteln Petrus skriver i sitt första brev i kapitel 2:25; ”Ni var som vilsna får men nu har ni vänt om till er själs herde och vårdare”. Aposteln Johannes hoppas i sitt tredje brev vers två; “Jag hoppas att det går väl för dig i allt och att du är frisk liksom det står väl till med din själ.”

När Paulus ska beskriva den kristna människans förvandling i Efesierbrevet 4:22-24 använder han ordet metamorfos. Det är ett grekiskt ord och används även om den förvandlingen som sker hos en fjäril. Först larv, sedan puppa och sedan fjäril. Det finns en tid i våra liv när det är naturligt att “larva” sig men det är inte sunt om det stadiet cementeras i en människas utveckling. Till friskvård, speciellt när det gäller själ och ande, tillhör även “puppstadiet”. Att vara en “surpuppa“ är inte roligt men helt nödvändigt för en larvs utveckling. Att vara innesluten i en kokong med mycket litet utrymme, är inte vad någon önskar sig men utan det stadiet, kan ingen utveckling ske. Ingen kan använda sin makt att öppna en puppa och tro att det liv som finns där inne kan överleva. I en fjärils utveckling tillhör alla stadier men det fantastiska är, att en dag, utan att veta hur det hände har larven blivit en fjäril. Vacker att se på och till glädje för alla som ser den.

Och det är just det, det handlar om. Visst är det viktigt att hålla sin kropp i form och jag håller med uttrycket; en sund själ i en sund kropp. Men om vi endast vårdar kroppen och själen kommer det alltid att vara ett tomrum som ropar efter något mer. Det är andens rop efter Gud. Alla människor är skapade med ett tomrum som endast Gud kan fylla och det är förunderligt hur allt kan falla på plats, när Gud blir nummer ett i våra liv. Så mina tre tips till friskvård för hela människan blir:

  1. Se på reklamen och programmen om att du borde förbättras med bibliska glasögon. Läs Bibeln minst lika mycket som du tar till dig av bloggar, reklam, tidningar, böcker och TV-program. Fundera över vad Bibeln säger om din längtan efter förvandling?
  2. Anden, själen och kroppen hör ihop och behöver alla respekt. Kroppen kan inte må bra om inte anden och själen gör det. Var rädd om ditt inre lika mycket som ditt yttre.
  3. Kom ihåg att Gud är den bästa friskvårdaren, han vet vad du behöver och tillsammans med honom förvandlas du till något mycket mer än du själv kunnat klara av eller tänka ut.

Text: Rigmor Holst

Pin It on Pinterest

Share This