Välj en sida

Ett av de mäktigaste och mest uppmuntrande av alla Guds löften är att Han säger ”Se, jag är med er alla dagar”. Vem är då denne Gud som kan säga så? I vårt hektiska liv är det så lätt att glömma bort vem han är och vad Han vill göra i våra liv.

Låt mig få påminna dig om vem han är:
Gud är Överherden, den store Läkaren, den store Profeten, Livets bröd, Guds ord, Guds kraft, Guds vishet
(Hebr 13:20, 2 Mosebok 15:26, 5 Mosebok 18:15-19, Joh 6:35-48, 1 Kor 1:24).

Han är Herrarnas Herre, Fridens furste, Konungarna konung, Härlighetens kung, Härskarornas Gud, Herren mäktig i strid, Israels helige (Upp 19:16, Jes 9:6, Ps 24:7-8, Ps 89:8, Jes 43:3).

Han är Lejonet av Juda stam, den klara Morgonstjärnan, Rättfärdighetens sol, Guds lamm (Upp 5:5, Upp 22:16, Mal 4:2, Joh 1:29).

Han är den som renar, Övervinnaren, Alpha och Omega (1 Joh 1:7, Upp 1:8).

Han är vårt Hopp, vår Återlösare, vår Medlare, vår Förebedjare, vår store Överstepräst (Rom 5:3b–5, Job 19:25, 1 Tim 2:5-6, Hebr 4:14-16).

Han är vår Frälsare, vår Vän, vår Far, vår Frid, vår Glädje, vår Herre (1 Joh 4:14, Matt 6:9-13, Fil 4:7, 2 Tim 1:2).

Han är Jesus Kristus, den levande Gudens son! (Matt 16:16).

Det är Han som säger: ”Jag skall vara med dig, aldrig lämna dig eller överge dig”. Det finns ingen större, ingen mäktigare, ingen som är mer nära oss än Jesus. Det finns ingen som älskar oss mer och som har sådan omsorg om oss.
Genom frälsningen så flyttade Jesus in i ditt hjärta och du fick den helige Ande som gåva. Det innebär att allt vad Jesus står för – den han är – bor i dig! Guds närvaro finns inom dig, oavsett om du känner det så eller inte.
Jesus vill också ha en pågående relation med dig. Han vill tala till dig, trösta, uppmuntra, ge visdom, krama om dig och uppenbara vem Gud är.
Vi kan få tag i det här i nuet, just där vi befinner oss just nu.
Att jag är jag och du är du, beror på att Gud vill det, att han har skapat oss så och vill umgås med oss. En sådan medvetenhet ger glädje och gör oss också förvissade om att Gud vill umgås förtroligt med dig och mig.

Guds närvaro vill följa dig genom hela livet. Du kanske är pensionär och nu fått tid att göra sådant du längtat efter. Kanske du är föräldraledig…hm inte ledig, utan du jobbar och har oftast fullt upp att göra hela dagen.
Vi arbetar, engagerar oss ideellt, reser, skaffar familj, umgås med vänner och släkt. Allt det vi gör, bör vi göra till Guds ära och för hans skull. Men vi får inte ta detta som en förevändning att inte avsätta speciella tider för tillbedjan eller stillhet.

Vi minns berättelsen om Marta och Maria. Maria valde den goda delen, hon prioriterade en stund med Jesus. Marta blir avundsjuk och klagar till Jesus. När det är mycket att göra får vi inte se oss själva som offer och lägga skulden på någon annan. Vi behöver ta vårt ansvar och välja att vara i Guds närvaro!!
Och det är bara här och nu vi kan öppna oss för Guds närvaro och ta emot den. Inte i morgon. Vi kan inte heller leva på gamla upplevelser.
Vi behöver ständigt öva oss i att vara närvarande i nuet. Då blir allt i livet lite lättare. Om vi sitter fast kanske det beror på ryggsäcken som vi bär på – det som hänt tidigare i våra liv. Men vi har också bundit en ryggsäck framför oss. Vi oroar oss för pensioneringen, för jobbet, för barnen eller för framtiden. Vi har en underlig förmåga att göra det svårare för oss än det är.

Vet du, Guds almanacka har en aktuell tid, nämligen idag! Jesus säger inte att i morgon är Guds rike här, eller om några dagar. Utan vi kan läsa i Andra Korintierbervet 6:2: ”Jag bönhör dig i rätt tid och jag hjälper dig på frälsningens dag. Se, nu är den rätta tiden, nu är frälsningens dag”.
Idag är dagen för dig att komma nära Gud och bli fylld av Guds Ande! Idag är dagen att be om Guds närvaro och under i ditt liv!
Att leva i Guds närvaro är för en kristen att leva i Kristus. Om vi läser Paulus brev, ser vi att han upprepar orden ”i Kristus” omkring 225 gånger.
Det som kännetecknar vårt liv som kristna är, att vi alltid lever i Kristus genom Hans närvaro. Guds närvaro följer dig under dygnets alla timmar.

Till sist några praktiska tips som kan hjälpa dig och mig att vara medveten om Guds närvaro i den stressiga tid och oroliga värld vi befinner oss i.

Gör dig själv medveten om vem Gud är. Han som lever sitt liv i dig och genom dig.
Läs bibelorden om vem Gud är och hans makt och tala om för dig själv att det är denne Gud som går med dig och lever tillsammans med dig – ja i dig.

Boka in en tid med Jesus i almanackan – varje dag! Varför skulle inte Han få en tid, när alla andra får det? Välj en egen plats, ta en mysfilt, tänd ljus och ta en kopp te tillsammans med Jesus.

Ta tid i bön med Gud var du än befinner dig. I bilen eller bussen på väg till jobbet.
När du hänger tvätt, lagar mat, promenerar eller joggar.

Lev i Guds närvaro här och nu!

Marie Arnfjell, Ordförande Sisters International

Pin It on Pinterest

Share This