Välj en sida

Gissa om vi har mycket att lära av gässen…Varje fågel flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71 procent jämfört med om varje fågel flög ensam. Har du tänkt på att människor som arbetar i en gemensam riktning och med en känsla av samhörighet, kommer fortare och lättare till målet eftersom de får draghjälp av varandra?

I varje projekt som Sisters International är engagerad i, möts vi av berättelser där människor får hjälp att förändra sina liv och hur det sker påtagliga resultat. Det beror främst på att runt om i vårt land finns hundratals gåvogivare och volontärer som insett att de behövs. Att arbeta mot ett gemensamt mål går att fullfölja oavsett var i landet man befinner sig och samhörigheten stärker var och en på grund av att man ser resultaten!
Jag tror att vi många gånger glömmer bort människor som finns runt omkring oss, att de faktiskt har haft stor betydelse till att vi befinner oss där vi är.

I jakten på framgång och karriär slår sig många fram och tyvärr så tror jag att en stor grupp av dessa människor förlorar gemenskap, kärlek och glädje i livet, vilket kan resultera i att många människor bryter ihop eller upplever ensamhet och en oförklarlig tomhet i sina liv. Att betala ett sånt högt pris för framgång är väl knappast något som du eftersträvar?

Så snart en gås faller ut ur formationen vill den återta sin plats så fort som möjligt för att kunna dra nytta av lyftkraften från den framförvarande gåsen. Om vi hade lika mycket förnuft som en gås, skulle vi kanske ansluta oss till dem som strävar i samma rikting som vi själva? Att arbeta i egen kraft går helt enkelt inte, vilket allt fler börjar upptäcka. Man går på kurser både för att lära känna sig själv och för att ”upptäcka sitt inre jag”. Kursutbudet är stort och valmöjligheterna många. Så var hämtar du din kraft? Vad har du för ”gås” framför dig?
Många människor frågar ofta mig hur jag orkar, och ärligt talat så är jag ibland själv förvånad över det faktum att jag faktiskt lyckades fullfölja ett uppdrag trots omständigheter. Guds ord säger: ”Allt förmår jag i Honom som ger mig kraft.” Var hämtar jag kraften, styrkan och vilan? Hos Gud! För mig finns inget substitut – Gud är Gud i allt!

När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar tätplatsen. Det borde lära oss att det lönar sig att turas om att ta de tunga jobben och att dela upp ledarskapet sinsemellan! Samtidigt är det okej att bli trött ibland: Tillåt dig själv att ”tänka på dig själv” för att vila och hämta ny kraft, både i arbetet och i hemmet.
Det finns en undersökning som säger att när en kvinna kommer hem från arbetet så höjs hennes blodtryck. Hennes arbetsdag är inte slut bara för att hon lämnar jobbet, tvärtom, nu ska allt göras som familjen behöver. Roger och jag har snart varit gifta i över 40 år, har fyra barn och nio barnbarn. Under alla år har vi fått turas om att leda familjen och varandra framåt. Livet är inte självklart, det som idag ser ut att vara bra och bärande kan imorgon se helt annorlunda ut. Man bara vet att ”formationen måste framåt” och kärleken driver en. Så det lönar sig att en annan gås tar ledarskapet, om inte hela tiden så emellanåt!

Gässen i formationen skriker bakifrån för att heja på de främsta för att de ska hålla farten. Vi måste se till att våra skrik från de bakre leden är uppmuntrande och inte tvärtom. Vem hejar du på? Dig själv eller de som för dig framåt? Uppmuntran spelar en stor roll för att vi ska kunna hålla farten. Vad spelar det för roll vad jag gör, om jag inte når målet? Att nå ett mål innebär oftast ett arbete med tungt ansvar.
Jag tror till och med att ju mer vi hörs, ju högre vi skriker: ”go for it”, ”du kan”, ”ge inte upp!” desto snabbare kan vi tillsammans nå målet. Och kom ihåg – även du kan bli den som intar tätplatsen!

När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa och beskydda den. De stannar tills gåsen antingen kan flyga igen eller dör. Om vi har lika mycket förnuft som gässen kommer vi att bistå och hjälpa varandra på samma sätt. När jag tänker på det blir jag rörd till tårar. Vi har så många bortförklaringar till varför världen ser ut som den gör och ser ofta barn och människor bli övergivna och lämnade ensamma till sitt eget öde. Tänk att fåglar har mer förstånd än vi människor i vissa sammanhang!
Jag har bestämt mig för att göra det lilla jag kan för att hjälpa någon – det går inte längre att bara stå och se på. Det som betyder något är inte vad jag gör utan att jag gör det jag tror på!

Med kärlek i Jesus!

Marie Arnfjell
Ordförande för Sisters International

Pin It on Pinterest

Share This